10 mei: Polteq Cloutest event op herhaling.

Donderdag 10 mei j.l. werden ruim 50 extra gasten in staat gesteld om de Cloutest keynote van Martin Pol, Ruud Teunnissen, Jeroen Mengerink en Kees Blokland bij te wonen. Evenals de premiere van het verhaal op 8 maart werd de herhaling gegeven in de Eenhoorn te Amersfoort. De groep van afgelopen donderdag moest de bijdrage van Lee Copeland op 8 maart missen, maar hierdoor was er wel ruimte voor interactie met het publiek.

Enkele voorbeelden van vragen die werden gesteld.

  • Hoe moet dat met testen als je geen OTAP straat hebt voor de service?
  • Wat zegt load testen als je niet zeker weet wat de invloed van anderen is?
  • Als je de load opvoert om de elasticiteit te testen kun je dan het opschalen bij de leverancier waarnemen?
  • Hebben jullie ook stil gestaan bij juridische problemen bij faillissement van een cloud service leverancier? Wie is dan eigenaar van de gegevens/de software?
  • Betrokkenheid bij selectie is toch niet nieuw?
  • Moeten we ons als testers echt opnieuw invechten? (in selectie)
  • Loop je niet een geweldig risico door vendor lock-in?
  • Als je met testen in productie een probleem tegen komt is het toch al te laat?
  • Zou de leverancier geen Acceptatieomgeving moeten hebben om als afnemer een voorgenomen aanpassing in de service te kunnen accepteren?

We zullen in een aantal blogs nader ingaan op de vragen. We beginnen hier met het OTAP vraagstuk.

Hoe moet dat met testen als je geen OTAP straat hebt voor de service?
De vraag krijgt twee antwoorden. Om te beginnen vanuit het perspectief van de afnemer. De Productieomgeving staat voor de service die door de gebruikers wordt afgenomen. Kun je daar tests op uitvoeren? Zolang dat de gebruikers niet in de weg zit kan dat best. Een alternatief is om de service als het ware nog een keer af te nemen. Eventueel op kleinere schaal. Dan heb je dus een Testomgeving of Acceptatieomgeving gecreëerd. Of wellicht zelfs een Ontwikkelomgeving als je bepaalde instellingen of configuratie wilt uitproberen. Net zoals bij virtualisatie is het mogelijk net zoveel omgevingen te creëren als nodig. Die kunnen allemaal productiegelijk zijn omdat precies dezelfde service wordt afgenomen. Doordat de huur van de omgevingen eenvoudig kan worden opgezegd zijn er geen investeringen in apparatuur nodig.

Het perspectief van de leverancier ziet er traditioneel uit: die moet een informatiesysteem (de service) ontwikkelen, testen en in de lucht houden. Die zal dus het volledige OTAP register open moeten trekken. De afnemer ziet uiteraard alleen de Productieomgeving.

OTAP afnemer met 1 cloud service

In het Cloutest boek hoofdstuk 5.4 “Testen rond beheerbaarheid” wordt uitgebreid stil gestaan bij het omgevingenvraagstuk.

Leave a Reply